Det er en stund siden Skien lufthavn ble brukt til kommersiell flyvning, men akkurat nå skjer det noe enda mer spennende der. I en dukhall fra O.B.Wiik utvikles noe som kan endre flybransjen, over hele verden.
Det hele startet for 12 år siden, da broren til gründeren ble sittende fast på Schiphol på grunn av snøvær og mangel på avising. Han jobbet selv innen bilvask og derfor kom tanken: Kunne ikke avising hente inspirasjon fra en automatisk bilvask?
Den tanken ble starte på det som nå er verdens første automatiserte systemet for vask og avisning av fly.
CFO i MSG Aviation, Jan Hansen, tror dette kan bli stort. Skikkelig stort.
– Bransjen er konservativ, men norsk-laget kvalitet klinger bra. Med rundt 2500 flyplasser som trenger dette er potensialet enormt, sier han.
I dag er avisning og vask av fly en manuell jobb, som både krever arbeidsinnsats, tid og gir mulighet for menneskelige feil. Med løsningen til MSG Aviation vil dette bli automatisert.
På samme måte som en automatisk bilvask vil et fly kjøres inn i en hall og bevegelige armer gå rundt flykroppen. Det er ikke bare til avising løsningen kan brukes. Per dags dato kan den også brukes til vask av fly og motor og «avsanding». Det er med andre ikke bare på flyplasser i kalde strøk de har bruk for løsningen, men også steder i nærheten av ørken og alle steder fly oppbevares og vaskes.
Det utvikles også en kameraløsning, som kan settes på «armene». Disse vil kunne brukes til inspeksjoner av flyet for å se etter skader, etter for eksempel «bird strikes» eller lynnedslag.
Det er flere store fordeler ved å automatisere denne prosessen.
Ved å fjerne den manuelle jobben vil man unngå menneskelige feil og bruke kortere tid. I tillegg vil alle prosesser være standardiserte, altså bruke like lang tid og like mye væske, hver eneste gang. Det gjør det lettere å beregne mengde og hindrer sløsing.
Ved å flytte avisning og vask inn i en hall, hindres også kjemikalier og renne ut i naturen. Gjennom sluk i bakken samler MSG opp kjemikaliene som kan brukes på nytt.
– Rene fly bruker også mindre jetfuel. Det gjør at vi kan spare store kostnader for bransjen, og det i en bransje der små endringer kan utgjøre store økonomiske forskjeller. Systemet er tryggere, mer effektivt og mer miljøvennlig enn dagens metoder, slår CFO Jan Hansen fast.
I dette prosjektet ble en dukhall benyttet. Ikke bare er det en relativt billig løsning som er lett å flytte på, men den kommer også med andre fordeler.
– Dukhaller regnes ikke som et fastbygg og faller derfor innenfor regelverket for leasing. Det er en stor fordel for oss, da vi kan lease ut bygget til flyselskaper og andre aktører, sier Hansen.
Hallen ble utviklet sammen med MSG Aviation for å gi dem den funksjonaliteten de trenger og tåle belastningen til MSG sitt system.
– Veggene i hallen er forsterket for å tåle vekten av de 3 traversene som holder systemet hvor kjemikaliene kommer ut av. I og med at disse armene skal bevege seg rundt flykroppen var også dette noe våre ingeniører måtte ta hensyn til når de designet løsningen, forteller Hansen videre.
Hansen er tydelig på hvorfor O.B.Wiik ble den riktige leverandøren.
For et innovativt oppstartsporsjekt var finansieringen helt avgjørende. Gjennom O.B.Wiik fikk MSG muligheten til å nedbetale bygningen over 5 år.
Dessverre kom også pandemien, som gjorde det ekstra viktig med en leverandør som hadde tillitt til prosjektet og muligheten til å være fleksible.
– Vi havnet i en situasjon der vi måtte si at akkurat nå har vi ikke penger, men vi kommer til å få det om «X» antall måneder fordi da skjer «Y». O.B.Wiik ga oss den tillitten og vi leverte når vi sa vi skulle. Den fleksibiliteten var viktig, forteller Hansen
Som en del av EU sitt program «Horizon 2020» er det viktig at prosjektet følger de oppsatte frister for at finansiering skal være godkjent.
– Da det det oppstod noen uforutsette utfordringer, var O.B.Wiik flinke til å følge opp og hjalp til med å skrive et brev som forklarte situasjonen slik at vi ikke havnet i problemer, sier Hansen.
Nå har testbygget i Skien gjort sin del og fase to iverksettes – et prøveprosjekt på 3 år på Oslo Lufthavn Gardermoen. Her skal MSG sette opp en maskin som vil bli brukt av fly i rutetrafikk, og O.B.Wiik skal levere hallen.
Det blir en solid test av hvordan systemet fungerer. Med stor pågang og kapasiteten på 15 fly i timene vil løsningen bli satt på prøve.
– Gardermoen er en flyplass med vanskelige forhold, derfor er det en veldig bra test. Fungerer det der, fungerer det overalt, avslutter Hansen.
I O.B.Wiik følger vi spent med på utviklingen og gleder oss til å være med på laget når MSG skal ut i verden! ✈️🌍